Grafik Tasarımda 2018 Trendleri
2017 yılında canlı ve cesur renklerde bir dalgalanma görüldü ve bu eğilim bu yıl da görüldüğü gibi muhtemelen 2019’da en önemli trendlerden biri olacak. Yoğun renk kulanımı ile serbest salınımlı, genellikle tekrara dayanan tasarımlar çıkmasına yardımcı bir konsept.
02 – Yılın Trend Paleti: Pantone
Bu yıl lavanta, menekşe ve diğer parlak tonlar çok popüler olacak. Yılın rengi olan ‘Ultra Violet’ “farkındalığımızı ve potansiyelimizi daha yüksek bir seviyeye taşıyan mavi-mor!” diye adlandırılıyor. Büyük markalar zaten marka kimlikleri için mor kullanmaya başladılar. Ultra Violet’in yanı sıra, bu yıl kişisel olarak sevdiğimiz renkler: Kiraz domates, Meadowlark (çayır kuşu rengi olarak çevriliyor), sarı yeşil arasında kalan ham limon rengi ve Arcadia.
Pantone hakkında ilginç bir ekşi sözlük yorumu: “hayatı pantone renkleri ile gören insanlar vardır ki bunlara reklamci ya da grafiker denir. gökyüzü ne kadar 7462 değil mi bibişim, gözlerin ne kadar 7483 kukişim diye gezerler. bir insan hayatını bu sevimli rengarenk kataloglar ile geçiriyorsa normaldir, iltifatları 7420 tonunda kızararak kabul edin, üstlerine varmayın.”
03 – Degradeler (Renk geçişleri)
Degrade, 2017’den itibaren bir trend ama bu yıl daha cesur ve daha fazla kullanılacak gibi. Örtüşen şekiller veya basit bir arka planlar için mükemmel bir seçim olabilir. Son birkaç ayda, grafik tasarımcılar alanlarında marka kimliklerinden ambalaj tasarımlarına kadar degrade tercihlerini kullanılıyor.
Sade ve minimal tasarım hayranı iseniz, yarı flat tasarımlar tam sizin için. Derinlik oluşturmak için ince gölgeler kullanarak tasarımınıza boyut ekleyin. Sonuç, tasarımınız daha göz alıcı ve unutulmaz olacak.
Çokgenler (üçgenler, kareler ve beşgenler) veya elips gibi kıvrımlar diğer geometrik öğelerin kullanılması tasarımınızı unutulmaz kılabilir.
06 – İki Kanallı Renk Kullanımı: Duotones
Duotones’in 2018’deki en sıcak trendlerden biri olduğu düşünülüyor. Bu trend aslında tasarımda yeni bir teknik değil. Birkaç yıldır varlığını sürdüren, Spotify’ın tasarımlarının ana kaynağı. Göz alıcı bir tasarım parçası yaratmak için cesurca renkleri karıştırabilirsiniz.
Brutalizm mimari sektörde kullanılan bir terim ve tam olarak anlamı şu: ‘malzemeyi mümkün mertebe doğal haliyle kullanan; kaplama, süs, boya gibi eklere yüz vermeyen; strüktürü saklamayan, bilakis vurgulayan; binanın organizasyon şemasının, iç mekanlarının ve taşıyıcısının dışardan da rahatça okunabildiği bir mimari yaklaşım’
Bu trend Grafik Tasarım’da da benzer özellikleri taşıyor. Fotoğraf kullanımında, font seçiminde bir yalınlık olduğu gibi bu öğelerin kullanımında da sadelik göze çarpıyor. Brutalizm, 50’li yıllarda ortaya çıkmış ve esas olarak posterlerde kullanılmıştır ancak şimdi bu kavram geri döndü ve tüm tasarım alanlarında karşımıza çıkacak gibi.
08 – Generatif (üretken) Tasarım
Generatif tasarım birkaç yıl boyunca kurumsal kimlik tasarımlarında mevcut. 2018 yılı tasarımlarında da her yerde görmemiz muhtemel. Bu trendde renkleri ve şekilleri birleştirmek, benzersiz tasarım kimlikleri yaratabilir ve bir marka için gerekli tanınırlığı sağlayabilir.
Elle çizilmiş resimler veya basit öğeler, markalaşmaya kişisel bir dokunuş katar. Bu trend son zamanlarda özellikle web sitelerinde fazlasıyla kullanılır oldu.
10 – İç İçe Geçmiş Fotoğraf&İllustrasyon Trendi
2018 için eklektik bir trend, illüstrasyonları fotoğrafla birleştiriyor. Bu teknik, tasarımlara özel ve modern bir görünüm kazandırıyor. Düz fotoğrafa elle çizilmiş öğeler eklemek, moda fotoğrafçılığının veya posterlerin sanatsal değerini katlıyor.
80’lerden ve 90’lardan ilham alan geometrik desenler geri döndü! 80’li yılların tümünde posterler, sanat, film ve modadan esinlenen bu modeller, bu yıl tasarım dünyasını sarsacak. Bu trendde cesur renkler bir zorunluluktur.
12 – Yumuşak animasyonlar ve GIF’ler
Web siteleri, logolar, ürünler veya hizmetler için sunum videoları… Yani hareketli grafik her yerde! Hareketli grafikler, bir sert bir ifadeden animasyonlu bir logoya kadar tipografide de mevcuttur.
Modern mimarinin minimalizmi, tasarım dünyasına da ilham veriyor. Keskin kenarları ve düz açıları olan geometrik soyutlama, web siteleri, posterler veya kurumsal kimlik tasarımları projelerinde kullanılabilir.
14 – 2D ve 3D karışımı
3D nesneler oluşturup bunları 2 boyutlu projelere yerleştirmek şu sıralar gerçekten çok ateşli. Bu karışım, derinliği düzlükle birleştirerek eşsiz bir görsel estetik yaratıyor. Bu teknik, logolardan, web sitelerine kadar çeşitli tasarım alanlarında kullanılıyor. Sonuç, kesinlikle karmaşık ama hatırlanacak bir görsel sunum.
Yaklaşık son 6 ay içerisinde, sunulan ürünle aynı arka plan rengine sahip birçok tek renk tasarımı gördük. iPhone 8 kutu tasarımlarındaki gibi mükemmel bir etki ortaya çıkardığı kesin.
16 – Doodles (el çizimi illustrasyonlar)
Elle çizilmiş resimler veya bize anlamsız gelen sade, basit öğeler, markalaşma adına kişisel bir dokunuş kazandırıyor.
17 – Konsept Birleştirme ve Geçişleri
Fotoğrafla birlikte, fotoğraflarla tipografi, koyu renk tonlu degrade renkler, parlak renklere sahip duotonlar, eklektik bir tasarım elde etmek için iki, üç veya daha fazla 2018 trendlerini birleştiren karma bir konsept.
BONUS: FOTOĞRAFÇILIK
Gerçek ve Samimi Fotoğrafçılık
Stok fotoğrafçılığı da trendlerden etkilenmektedir. Bu seneyi gerçek, dürüst (kusurları örtbas etmeyen) fotoğrafçılık yönetecek. Büyük markalar sürpriz unsurları yakalamaya başladıkça, fotoğraflar daha özgün ve rahat bir yaklaşımla daha gerçekçi olacaktır.
Kaynak: Behance (Loredana Papp-Dinea, Mihai Baldean, Milo Themes)