Harmony konsept bir tasarım olmasına rağmen elektrikli scooterların nasıl bir noktaya varabileceğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle Türkiye’de şarjlı scooter kullananlar için yollarda ayrılan bir alan olmadığından oldukça tehlikeli olabiliyor. Harmony kendine özgü yapısıyla mevcut güvenlik ve kullanılabilirlik sorunlarını çözen konsept bir tasarım. Bu tasarımı Güney Koreli endüstriyel tasarımcı Minji (MJ) Park yapmış ve henüz kendisi Hongik Üniversitesi’nde son sınıf öğrencisi. Dünya’da iyi şeyler de oluyor 🙂
Elektrikli Scooter problemleri
Scooter kullananlar genelde üç problemle boğuşuyor: sürüş, şarj ve depolama. Bu durumlar, scooter kullanmayı sınırlayan şeylerdir, çünkü genellikle çok tehlikeli ve kullanımı zor hale gelebilirler. Ani kazalar, ağırlık taşıma veya dağınık şarj aleti gibi problemler, hayatımıza karışan kişisel hareketliliğin sınırlandırılmasına neden olabilir.
Harmony, bu sorunların minimal ancak çok amaçlı bir yapıda çözülmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Sürüş sırasında gezinmeye ve kazaları önlemeye yardımcı olmak için yoldaki kılavuz ışıklarını hemen önünüze yansıtır. Ayrıca katlanabilir ve iki ayağı üzerinde durarak taşınabilirliği ve şarjı çok daha kolay hale getirir. Fütüristik tasarımıyla da çok farkedilebilir bir yapıda.
Kazaları önlemek için tasarlandı
Harmony, elektrikli scooterların güvenliğini artırmak için yolda projeksiyon ışığı kullanıyor. Otomotiv tasarımındaki far teknolojisinden ilham alan Harmony, kameradan nesneleri algılayarak ve uyarılar yansıtarak mikro mobilite kullanıcılarına tehlikeli durumlarda rehberlik etmeye ve yol kazalarını önlemeye yardımcı olabilir.
Harmony, mikro mobilite kullanım ortamını göz önünde bulundurarak, navigasyondan sürücü yardımı uyarılarına kadar, kullanıcılara yardım ve rehberlik edilebilecek üç ana senaryo kullanarak kullanıcılara rehberlik ediyor. Kullanıcılar önceden bilgilendirilebilmekte veya uyarılarak ani kazaların önüne geçmektedir. Video’da da değinildiği gibi kamera yaya geçidi tabeleasını fark ettiği an hemen önünüze bir uyarı sembolü çıkarıyor ve sizi daha dikkatli olmanız konusunda uyarıyor.
Duvara monte kablosuz şarj
Harmony’yi katlayarak iki ayağı üzerinde durdurabilirsiniz. Dikey duran formu ile Harmony, tutulması gerekmediği için çok daha kolay bir taşıma deneyimi de sağlar.
Mevcut elektrikli scooterlar, büyük hacminin yanı sıra hijyenik ve estetik olarak evlerde şarj edilmesi zor. Duvara monte edilebilen kablosuz şarj tasarımı kullanan Harmony, evi hem kirletmiyor hem de yer kaplamıyor.
Kollarda ve arkada bulunan sinyal ışıkları sayesinde dönüşlerde araçlara ve yayalara mesaj verebiliyor.
Bu konsept tasarım umarım bir an önce hayata geçer ve ülkemizde de satışa çıkar. Harika bir deneyim olurdu 🙂
Endüstriyel tasarımcı Minji (MJ) Park’ın Linkedin ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.